ویتامین ها به دو دسته کلی ویتامینهای محلول در آب و محلول در چربی تقسیم می شوند . ویتامین های محلول در آب شامل ویتامینهای B1 ، B2 ، B6 ، B12 ، C ، نیاسین ، پانتوتیک اسید، فولیک اسید و بیوتین و ویتامین های محلول در چربی شامل ویتامینهای A، D ، E و K هستند. بسته به حلالیت، این ویتامین ها به میزان متفاوتی جذب می شـــوند. به عنوان مثال چربی ها به جذب ویتامین های محلول در چربی کمک می کنند. به علاوه ، از آنجایی که برخی ویتامینها به گرما حساسند و حین تهیه مواد غذایی از بین می روند، به روشهای مصرف و تهیه مواد غذایی باید دقت ویژه صورت گیرد.
ویتامین D شامل گروهی از مولکول های مشابه است که در هموستاز کلسیم و متابولیسم استخوان نقش دارد.
بدن انسان تحت نور فرابنفش ویتامین D را به فرم کله کلسیفرول (ویتامین D3) تبدیل می کند. گیاهان فرم مشابهی را به نام D2 تولید می کنند که البته این فرم نیز در انسان ها قابل استفاده است
عملکرد :
ویتامین D نقش مهمی در هموستاز کلسیم و فسفر و تنظیم فعالیت استخوان ها از طریق افزایش جذب کلسیم و تنظیم دفع کلسیم از ادرار دارد.
در کلیه ویتامین D در کنار استروژن در تنظیم باز جذب کلسیم و فسفر از لوله ادراری نقش دارد. در استخوانها، ویتامین D به کمک هورمون غده پاراتیروئید (پاراتورمون) در تنظیم آزادسازی کلسیم و فسفر از استخوان ها به جریان خون نقش دارد.
دیده شده است که ویتامین D در برخی از سرطان ها (نظیر پروستات، کبد، تیروئید و مغز) می تواند مفید باشد.
علائم و نشانه های کمبود :
سمیت :
منابع غذایی
تنها منبع رایج ویتامین D، شیر است، شیرخشک های غنی شده با ویتامین D، روغن کبد ماهی و روغن ماهی منابع عالی از ویتامین D هستند.
نیاز ویژه :